Yağ Dolgusu Ameliyatı ve Uygulamaları
Kişinin kendi yağ dokusu (otolog yağ grefti) kullanılarak yapılan yağ dolgusu son yıllarda gittikçe popülarite kazanmıştır. Yağ dolguları oldukça farklı amaçlarla farklı anatomik bölgelerin şekillendirilmesinde kullanılmaktadır.
Daha dolgun yüz hatları elde etmek, küçük olan memeleri büyütmek, düz olan kalça ve popoya hacim vermek ve şekillendirmek, dudakları dolgunlaştırmak yağ dolgusunun en sık kullanım alanı bulduğu işlemlerdir. Bununla beraber kök hücreden zengin yağ dokusu verilen alanlarda gençleşme de yağ dolgusunun sağladığı bir diğer fayda şeklidir.
Daha nadir olarak travma ya da kurşunlanmaya bağlı olarak vücutta meydana gelen doku kayıpları, abse ve enfeksiyon gibi nedenlerle oluşan çöküklüklerin tedavisinde kullanılır. Farklı bir kullanım alanı olarak literatürde ilk defa Dr. Burhan Özalp tarafından kafa arkasındaki basıklığın düzeltilmesi içinde kullanılmıştır.
Yağ dolgusu kalıcı mıdır?
Yağ dolgusu birçok açıdan saç ekimine benzetilebilir. Nasıl kafanın arkasından alınan saçlar saçlı derinin ön tarafına ekilir ve orada yaşarsa, vücudun bir bölgesinden alınan yağlar da taşındıkları yeni yerlerine adapte olarak orada yaşamaya başlarlar. Verilen yağların bir kısmı (ortalama %30-35 kadarı) erirken kalanı sürekli olarak verilen yerde kalırlar. Kalıcılık oranı sigara içenlerde biraz daha az olmaklar beraber tamamen erimesi söz konusu değildir.
Yağların vücudun hangi bölgelerinden alınabilir ve kalıcılık açısında fark var mıdır?
Hastanın vücut yapısı değerlendirilerek fazla yağ birikiminin olduğu alanlardan yağ alınması planlanır. Genelde göbek, karın yan kısımları, bacak iç kısım ve basen bölgelerinden yağ alınır. Bu bölgelerden alınan yağların kalıcılıkları arasından belirgin bir fark bulunmadığı için hasta hangi bölgesinden yağ alınmasını isterse ilk tercih o bölge olmaktadır.
Yağ dolgusunun miktarı nasıl tayin edilmektedir?
Nasıl bir dolgunluk istendiği konusunda hasta ve doktor arasında tam anlamıyla birbirini anlama olmalı ve hastan yüzünde nasıl bir değişiklik istediğini net bir şekilde söylemelidir. Bazı hastalar sadece elmacık kemiklerinin dolmasını isterken bazı hastalar yanaklarıyla beraber tüm yüzünün daha dolgun hale gelmesini isterler. Ameliyat esnasında planlamaya uygun bir dolgunluk sağlayacak kadar yağ verildikten sonra, yağlarda zaman içinde erime olacağı öngörülerek bir miktar daha fazla yağ verilir. Buradaki temel amaç erime sonrası geride istenilen hacimde yağ dokusu kalmasıdır.
Vücuttan yağ dokusu nasıl alınır ve yeni yerine nasıl verilir?
Bu ameliyatlarda kanül dediğimiz ve kabaca içinde boşluk olan metal çubuklar kullanılır. Yağ alma işleminde 3-4 mm’lik kanüller aspiratör ya da enjektör yoluyla uygulanan emme gücü ile toplanır. Çok daha ince 1,6-2 mm kanüllerle yüze ya da biraz daha kalın kanüllerle meme ve popoya enjekte edilir. Kanüllerin girmesi için deride çok küçük kesiler yapılır ve genelde dikiş atılmasına gerek olmaz.
Yağ alınan bölgelerde şekil bozukluğu olur mu?
Yağ dokusu verici bölgelerinden liposakşınla yağ alınırken çok yüzeysel çalışılmamalı ve mümkün olduğunca derin alandan yağ alınmalıdır. Fazla miktarda yağ alınması gereken ameliyatlarda (popo büyütme – meme büyütme) tek bir alandan fazla miktarda yağ alınması yerine farklı bölgelerden daha az miktarlarda yağ almak daha uygundur. Bu şekilde bir bölgeden yağ alınarak oranın çökmesi önlenmiş olur. Yağ alınan bölgelerde yeterli süre korse kullanılması dalgalanma olmadan iyileşme için önemlidir.
Yağ dolgusu tekrar yapılabilir mi?
Aynı bölgeye istenen hacmi vermek için tekrardan yağ dolgusu yapmakta herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak iki işlem arasında en az üç ay beklemek ilk ameliyatın sonucunun ortaya çıkması ve ikinci ameliyatın daha düzgün planlanması için çok önemlidir.
ANAHTAR KELİMELER: yağ dolgusu ameliyatı istanbul, istanbul kök hücre, popo büyütme, yüz dolgusu, memeye yağ verme, yüz dolgunlaştırma, meme büyütme, dudağa yağ injekte etmek