Göğüs - Meme Dikleştirme Ameliyatı
İdeal ve güzel görünen bir memede, meme dokusu ve meme başı yandan bakıldığında meme alt kıvrımının üstünde olmalıdır. Meme dikleştirme ameliyatı (mastopeksi) adayı olan kadınlarda ise göğüslerin içi boşalmış ve meme dokusu göğüs duvarından aşağıya doğru sarkmıştır.
Meme sarkmasının derecesi, meme dokusu ve meme başının, meme alt kıvrımına (inframammarian fold) göre poziyonu ile ilişkilidir. Plastik cerrahi literatüründe meme pitozunun (sarkması) derecesi Regnault sınıflamasına göre belirlenir. Evre 2 ve 3’teki hastalar mastopeksi ameliyatından en fazla yarar görecek hastalardır. Aşağıdaki şekle bakarak sizde göğsünüzde sarkıklık olup olmadığını, ya da sarkıklık varsa bunun derecesini kolayca saptayabilirsiniz.
Meme sarkıklığının düzeltilmesi için yapılan ameliyatta ana hedefler meme dokusunda fazla ve sarkık derinin atılarak memenin sıkılaştırılması, meme dokusu ile meme başının göğüs altındaki kıvrımın üstüne çekilmesidir.
Sarkmış olan göğüslerin toparlanmasında gözden kaçırılması muhtemel olan ve istenilen sonucun alınmasına engel olan bir durumda dikleştirilen göğsün büyüklüğünün azalmasıdır. Sarkık olan çoğu memede aslında göğüs dokusunun yoğunluğu da azalmıştır. Meme dikleştirme isteğiyle başvuran hastalar sıklıkla önceden büyük ve diri göğüslere sahip olduklarını; kilo alıp verme veya emzirme sonrası göğüslerin içinin boşalarak sarktığını söylerler.
Sıkılaştırılan bir meme dokusu sarkık bir meme dokusuna göre daha küçük hale gelmektedir. Bunun daha iyi anlaşılması için karın kartopu haline gelirken nasıl yoğunlaştığını ancak hacim olarak da küçüldüğünü aklınıza getirebilirsiniz. Bu gibi durumlarda meme dokusunun ideal hacmine kavuşturulması için göğüslere aynı ameliyatta silikon takılması gerekebilir. Bu durumun ameliyat öncesinde çok iyi değerlendirilmesi ve mutlaka taryışılması gerekir.
Meme dikleştirme ameliyatında iz kalır mı?
Kullanılan tekniğe bağlı olarak meme dikleştirme ameliyatında farklı şekillerde iz kalabilmektedir (yarımay, çember, lolipop, ters t, j-scar vb). Bunlardan en sık kullanılan teknikler hakkında daha ayrıntılı bilgi vermek gerekirse; Ters-T tekniği adını ameliyat sonrası memeye karşıdan bakıldığında izin ters dönmüş T şeklinde olmasından alır. Bu teknikte, Ters T tekniğinde, meme areolasından meme alt kıvrımına dik uzanan bir iz meme alt kıvrımı boyunca her iki yana doğru devam eder. Ters T tekniğinin modifiye edilmesi ile ortaya çıkan kısa iz tekniğinde her iki yöndeki yatay izler kısaltılır ya da J-iz tekniğinde olduğu gibi bir yatay çizgi ile deri çıkarılması tamamlanır.
Meme dikleştirme ameliyatlarında genellikle tercih edilen teknik ise vertikal skar tekniği olup burada ters T ya da kısa iz tekniğinden farklı olarak meme alt kıvrımında yatay bir iz kalmaz. Meme başı etrafındaki kahverengi areola dokusundan aşağı doğru tek bir dik çizgi kalır. Bu tekniğin dezavantajı ise bu dik çizginin alt kısmında büzüşmeye bağlı bir potluk kalmasıdır. Bu potluk zaman içinde düzelse bile bazı hastalarda ileride lokal anestezi ile küçük bir müdahaleyi gerekli kılar.
Meme dikleştirme ameliyatından sonra süt verilebilir mi?
Mastopeksi yani memenin dikleştirilmesinde meme dokusunun azaltılması değil yoğunlaştırılması amaçlanır. Meme dokusu göğüs duvarında yukarıya doğru çekilirken potluk olmaması için meme alt kısmından çok az miktarda göğüs dokusu çıkartılabilir. Özetle meme dikleştirme ameliyatında süt bezleri çok büyük oranda (tamamına yakın) korunurlar ve süt verme bozulmaz.
Ameliyattan ne kadar süre sonra günlük hayatıma geri dönebilirim?
Genellikle 5 günlük istirahat sonrası hastalarımız günlük rutin işlerini yapar hale gelmektedir.
Meme dikleştirme ameliyatı ile aynı seansta göğsüme silikon taktırabilir miyim?
Halk arasında meme silikonu olarak bilinen meme implantları (breast implant) meme dikleştirme ameliyatıyla kombine edilerek dikleştirilen göğüs dokusunun hacim kazanması sağlanabilir. Tıp literatüründe Augmentation Mastopeksi olarak bilinen bu yöntem özellikle emzirme ya da kilo verme sonrası içi boşalarak sarkan göğüsler için yapılan ameliyatlarda çok iyi sonuçlar vermektedir.
Ameliyat hakkında küçük bilgiler;
** Meme dikleştirme ameliyatı ortalama 3 saat sürmektedir ve genel anestezi altında yapılmaktadır.
** Ameliyatlarda kendiliğinden eriyen dikişler kullandığında, ameliyat sonrası dikiş alınması gerekmemektedir.
** Ameliyatta göğüs içinde birikecek kanı dışarıya çeken ve dren olarak adlandırılan hortuma benzeyen cerrahi malzeme gelen kan miktarına göre genelde ameliyatın ertesi günü çıkartılır.
** Ameliyat sorası en az 1,5 ay süreyle cerrahi sütyen (sporcu sütyeni olarak da bilinir) kullanılması önerilir.
** Göğüsler son şeklini ortalama 6 ay sonra alırlar.
ANAHTAR KELİMELER: göğüsler neden sarkar, memenin içinin boşalması, meme dikleştirme ameliyatı istanbul, istanbul meme dikleştirme, istanbul göğüs dikleştirme, göğüsler neden söner, meme dolgunlaştırma, meme dikleştirme