Meme Büyütme Ameliyatı

Göğüs - Meme Büyütme Ameliyatı İstanbul Neo Estetik

Göğüs - Meme Büyütme Ameliyatı

Meme büyütme ameliyatı için başvuran hastaların hemen hepsi aynı ortak cümleyi kullanırlar; “Artık destekli sütyen kullanmak istemiyorum.”

Ergenlik dönemi ile başlayan meme gelişimi uzun yıllar boyunca devam etmektedir. Çoğunlukla genetik özelliklere bağlı olması nedeniyle bazı kişilerde meme boyutları oldukça küçük kalır ve vücut yapısıyla orantısızlık gösterir. Bazı kişilerde ise hamilelik, emzirme, kilo alıp verme gibi farklı nedenlere bağlı olarak meme dokusunda involüsyonel atrofi yani meme dokusunun azalması meydana gelir. Bu gibi durumlarda da ancak göğüs büyütme ile ideal meme dokusuna ulaşmak mümkün olmaktadır.

Meme Büyütme işlemi hangi tekniklerle yapılır?

Meme implantları, memeye kişinin kendi yağı ile dolgu yapmak ve hazır dolgularının memeye enjeksiyonu ile meme büyütme yapılabilir.

En ideal göğüs büyütme yöntemi sizce hangisidir?

Bu soruya net bir cevap vermek mümkün değildir çünkü göğüs büyütme ameliyatı olmayı düşünen kişinin meme hacmi, göğüs kafesinin anatomisi, istenilen büyütme miktarı ve hastanın tercihine göre kullanılan yönteme karar verilir. Her ne kadar son dönemlerde hastalar arasında,, kendi yağ dokusu ile göğüs büyütmeye  bir eğilim olmuşsa da de bu teknik çok küçük memelerin büyütülmesinde genellikle yetersiz kalmaktadır. Büyük hacimde yağ verilmesi durumunda yağın göğüs alt kısmına kayma riskinin varlığı, verilecek yağın belli bir oranda eriyeceği de mutlaka akılda tutulmalıdır.

Yağ enjeksiyonuyla göğüs büyütme için en ideal hasta grubu, normal ya da normale yakın göğüs dokusunu daha da büyütmek isteyen kişilerdir. Büyük miktardaki hacim artışları için meme implantları daha uygundur çünkü implantın yapısı gereği silikon şekli memenin yapısına benzer bir yapı da olup, hem memeyi büyütmeye hem de  meme dokusunu arkadan ileriye doğru iterek daha diri görünmesine neden olur.

Meme implantlarını yerleştirmede hangi kesi yöntemleri kullanılır ve silikonlar nereye yerleştirilir?

Meme alt kıvrımı, meme başı etrafındaki kahverengi alanın (areola) alt yarısı sınırı boyunca veya koltuk altından yapılan kesilerle meme implantları yerleştirilebilir. Silikon implantlar hemen meme dokusunun arkasına konulabileceği gibi meme dokusunun arkasında yer alan kasın da altına yerleştirilebilir. Son yıllarda meme arkasındaki kasın önündeki zarın kaldırılarak meme implantının buraya yerleştirildiği söylense de bu pratikte her zaman mümkün olmaz. Giderek popülarite kazanan diğer bir teknikteyse meme implantlarının üst kısmı kas arkasında, alt kısmı ise meme arkasında kalır ve buna Dual plan denir. Bu tekniğin diğer tekniklere göre üstün yanları bulunsa dahi hastanın meme anatomisi ve seçilen proteze göre doktorunuz en uygun tekniği size önerecektir.

Silikonlar patlar mı?

Bu soruyla oldukça fazla karşılaşmaktayız. Yeni nesil silikonların üretiminde o kadar hızlı ilerleme sağlanmıştır ki, Internet’te bu protezlerin üstünden araba ile geçilmesine rağmen patlamadığını gösteren videolar yayınlanmıştır.

Silikonlar oldukça uzun ömürlüdürler ve bilinen aksine 5-10 yılda bir değiştirilmesi gerekmez. On yıllar boyunca aynı silikon güvenle kullanılabilir. Silikonlar ancak delici/kesici bir cismin batmasıyla patlayabilir. Yüz üstü uyuma, bir yere çarpma, darbe alma ya da düşme gibi durumlarla silikonların patlaması yok denecek kadar zayıf bir ihtimaldir.

Silikon taktırma sonrası emzirme olabilir mi?

Daha sonra emzirmeyi düşünen hastalar için meme protezinin meme altındaki kıvrımdan kesi yapılarak yerleştirilmesi emzirenin devamlılığı açısından daha avantajlıdır. Bu yöntemde direkt meme altına girilerek süt bezlerine hiç zarar vermeden meme göğüs duvarından ayrılır ve hazırlanan cebe meme implantları yerleştirilir.

Meme başı etrafından yapılan kesilerde ise meme dokusunun arkasında cep oluşturulması için bir miktar meme dokusunun kesilmesi gerektiğinden bu tekniği ilerde emzirme ihtimali olan kişilere önerilmez.

Kapsül Kontraktürü Nedir?

Meme implantları vücuda ait olan bir madde olmadığından vücut kendini koruma amacıyla yerleştirilen silikon etrafında zamanla bir kapsül yapısı oluşturarak onu hapseder. Kapsül oluşumu zaman içerisinde yavaş yavaş meydana gelir ve stabil bir hale geçer. Bazı kişilerde ise kapsül kontraktürü dediğimiz kapsülün kasılması ve meme protezini sıkıştırması olayı meydana gelebilir. Neden oluştuğu tam olarak netlik kazanmasa da cerrahi eldivendeki pudralar, bazı mikrobik ajanlar, silikon etrafında kan birikmesi gibi bir takım etkenler kapsül gelişiminde suçlanmaktadır.

İlerleyici ve/veya sürekli ağrı, silikon implantın yer değiştirmesi ve ciddi şekil bozukluklarında cerrahi müdahale edilmesi gerekir. Kapsül çıkartılarak ya da kesilerek oluşan deformasyon düzeltilir.

Protezim damla mı yuvarlak mı olmalı?

Yan profilden bakıldığında meme, üst taraftan meme ucuca doğru yavaşça yükselerek dolgunluk kazanır. Damla protezlerde bu şekli taklit ederek üretilmiş olup amaç normal meme dokusunun anatomik olarak taklit edilmesidir. Vücut kitle indeksi çok düşük olan zayıf hastalarda damla protez daha doğal bir görüntü sağlamakla beraber dünya genelinde hala en sık yuvarlak şekilli protezler kullanılır.

Kas arkası plan kullanıldığında zayıf hastalarda da yuvarlak protez kullanılarak doğal şekilli göğüs büyümesi sağlanabilir. Uzun süreli kullanım, hamilelik ve sürekli meme üstüne bası (yüz üstü uyuma) gibi nedenlerle damla protezin göğüs içinde dönme ve buna bağlı göğüs şeklinde bozulma yapabileceği yönünde yaygın bir kanaat vardır. Bu silikon implantın meme içinde dönmesi yuvarlak protez kullanıldığında herhangi bir deformasyona neden olmayacaktır çünkü yuvarlak protezin hacim her tarafta eşit olarak dağılmıştır.

Protezin büyüklüğüne nasıl karar veriyorsunuz?

Meme büyütme ameliyatında belki de en kritik nokta hastanın istediği şekil ve hacmi sağlayacak implantın seçilmesidir. Bazı hastalar oldukça iddialı bir meme büyüklüğü isterken, bazı hastalarda az bir dolgunluk istediklerini fazla büyüklükten rahatsız olacaklarını söylemektedirler. Her ne kadar teknolojik cihazların yardımıyla hastaların seçeceği protezin, göğüs dokusunda meydana getireceği değişiklik gösterilse de hesaba katılmayan birtakım parametrelerden dolayı bu yöntemde güvenilir değildir.

Kendi cerrahi pratiğimde, öncelikle ameliyat olacak hasta ile konuşur, nasıl bir büyüklük istediğini anlamaya çalışır ve ona belli hacimlerde protezleri ameliyat sonrası giymek istediği sütyen ölçüsünün içinde denemesini isterim. Hastanın seçtiği protezi göğüs kafeni, memenin taban genişliği, meme derisinin özellikleri ile değerlendirir ve uygun olup olmayacağı konusunda fikrimi söylerim. Bu konular tartışıldıktan sonra hastaya konulacak protezin hacmi belli olur ve ameliyatta bu protezi, bir boy küçüğü ya da büyüğü ile deneyip karşılaştırarak ameliyatı tamamlıyorum

Ameliyat hakkında kısa notlar

 ** Ameliyat ortalama 1-1,5 saat sürer. Ameliyat sonrası 1 gece hastanede kalınır ve dren konulmuşsa genelde ertesi gün çekilir.

** Drenlerin çekilmesi sonrası 3-5. günde banyo yapılabilir.

** Kas arkasına protez yerleştirilmesi daha fazla ağrıya ve hareket kısıtlılığına neden olsa da ortalama 5-7 gün arası iyileşme sağlanır. Ameliyat sonrasında cerrahi sütyen takılır ve en az 2 ay takılması önerilir.

** Yürüyüş gibi aktivitelere ameliyat sonrası 1 haftada dönülürken, kol hareketlerini içeren egzersizlere 1,5 ay kadar ara vermek iyi olacaktır.


ANAHTAR KELİMELER: silikon patlar mı, meme büyütme ameliyatı istanbul, İstanbul meme estetiği, yağ ile meme büyütme, yuvarlak meme