Karın Germe Ameliyatı (Abdominoplasti)
Hamilelik, tekrarlayan kilo alıp vermeler, obezite cerrahisi sonrasında olduğu gibi kısa sürede hızlı kilo verme vücutta karın ile beraber farklı anatomik bölgelerde de deformitelere neden olmaktadır. Özellikle çoğul gebelik ve aşırı kilo verme sonrası karın bölgesindeki deri sarkar ve karın ön duvar kaslarında gevşeme olur. Bu kişilerde, sarkmış karın bölgesi sadece yağ alınarak toparlanamaz çünkü hem deri fazlalığı ve karın kaslarının gevşekliği yağ alınması ile düzelmezler. Hatta sarkmış bir karından liposakşınla yağ almak derinin içini daha da boşaltıp sarkıklığın fazlalaşmasına neden olacaktır. Karın germe ameliyatı tüm bu deformitelere çözüm olabilmektedir.
Kimler karın germe ameliyatı olabilir?
Karın germe ameliyatının en çok yapıldığı iki temel hasta grubu, birden fazla hamileliği olan kadınlar ve kısa sürede aşırı kilo veren (diyet, egzersiz ya da obezite cerrahisi sonrası) kişilerdir. Bu hastalarda aşırı büyüyen karın bölgesi derisi gerilmeye bağlı elastikiyetini kaybedere ve kilo verme sonrasında toparlanamayarak sarkar. Tekrardan hamile kalma düşüncesi olan kadınlar da karın germe ameliyatı olabilirler ancak ameliyatla sağladıkları kazanımlarını da tekrardan kaybetme riski vardır.
Karnımdaki çatlaklar abdominoplasti ameliyatı ile düzelir mi?
Bu sorunun cevabı hem evet hem de hayırdır şöyle ki…
Hali hazırda denenen tüm tedavi yöntemleri sonrasında ortaya çıkan gerçek şudur ki; deri çatlaklarının etkin bir tedavisi henüz bulunamamıştır. Abdominoplasti ameliyatında karında çatlakları içeren fazla deri de atılmaktadır. Tam karın germe dediğimiz ameliyatta sezeryan kesisine benzer bir kesi (yalnız sezeryan kesisinden daha uzun) ile göbek deliğinin üstünden geçen bir kesi arasındaki deri atılır. Bu sebeptendir ki atılan deri üstünde kalan çatlaklıklardan hasta kurtulsa da bu alanın dışındaki çatlaklar ameliyat sonrasında yine varlığını sürdürür. Hatta kalan karın derisi aşağıya doğru çekilerek dikildiğinden geride kalan çatlaklıkların boyunda hafif uzama da görülebilir.
Karın germe ameliyatları nasıl yapılır?
Karın germe ameliyatı için cerrahi olarak farklı teknikler kullanılmaktadır. Bazı kişilerde sadece göbek alt kısmında bir sarkıklık ve kas ayrışması varken özellikle çok doğum yapan kadınlarda görüldüğü gibi bazı hastaların tüm karın ön duvar kaslarında ayrışmaya bağlı gevşeklik ve derisinde sarkma olur.
Tam karın germe ve mini karın germe ameliyatlarında sezeryan izinden daha uzun bir kesi içi çamaşırı içinde kalacak şekilde planlanır. Tam karın germede bu kesiden girilerek karın ön duvarındaki deri altındaki yağ dokusu ile beraber karın kaslarının üstünden ayrılır ve aşağı doğru çekilir. Tam karın germede atılacak fazla deri bölgesi; iç çamaşırı bölgesinden yapılan kesinin göbek deliği üstünden geçen kesi ile birleştirilmesi sonucunda belirlenerek çıkartılır. Karın ön duvar kasları; meme bölgesinin alt kısmından başlayıp alttaki kesi alanına kadar devam eden cerrahi dikişlerle sıkılaştırılır ve sonrasında karın derisi aşağıya doğru çekilip gerilerek geçici dikişlerle tutturulur. Bu aşamada yeni göbek deliği oluşturulur ve kalıcı dikişlerin atılması ile operasyon tamamlanır.
Mini karın germe, karındaki şekil bozukluğu daha az olan hastalar için idealdir. Bu operasyonda kesinin üst sınırı tam karın germeden farklı olarak göbek deliğinin üstünden değil altından geçer ve yeni göbek deliği oluşturmaya da gerek yoktur. Ameliyat süresi ve ameliyat sonrası toparlanma süresi daha kısadır.
Morbid obezite cerrahisi sonrası ciddi olarak kilo veren kişilerde, hem karın hem de sırt bölgesindeki deride sarkıklık meydana gelir ve hem sırt hem de karın bölgesinden fazla deri atılır. Bu tekniğe belt lipektomi denilir ki, ameliyat esnasında hastadan kemer şeklinde çepeçevre fazla doku atılması anlamına gelir. Bazı hastalarda ise göğüs arasından aşağı diklemesine olarak da deri atılmasını gerektiren orta hat doku fazlalığı bulunabilir.
Karın germe ameliyatı ile beraber liposakşın da yapılıyor mu?
Günümüzde cerrahlar daha estetik bir karın elde etmek için karın germe ve liposakşın işlemlerini kombine uygulamaktadır. Bundan çok değil yıllar öncesinde karın germe ile beraber liposakşın yapılmasının derinin kanlanmasını bozacağı düşünülmekteydi. Vücut şekillendirmede önde gelen plastik cerrahların başarılı ameliyat sonuçları karın germe ile yağ alma işleminin kombine yapılmasını yaygınlaştırdı. Karın germede atılacak bölge dışında kalan alanlardan yağ alınması, sadece abdominoplasti ile elde edilecek ameliyat sonucundan daha başarılı olmaktadır.
Ameliyat sonrası süreç nasıldır?
Karın germe ameliyatı sonrası içerde birikecek sızıntı şeklindeki kanın dışarıya atılması için dren takılır ve bunlar gelen kan hacmine bağlı olarak genelde ameliyatın ertesi günü çıkartılır. Ameliyat sonrası ilk birkaç günü istirahat edilmesi hareketle ortaya çıkan ağrıyı azaltacaktır. Tam karın germe sonrası ilk bir hafta hastaların hafif öne doğru eğilerek yürümesi dikişlerin zorlanmaması açısından oldukça önemlidir.
Doktorunuz tarafından ameliyat sonrası takılan korseyi aksi bir şey söylenmediyse en az 1-1,5 ay kullanmanız gerekmektedir. Ameliyat bölgesindeki izler ilk haftalarda moral bozacak şekilde belirgin kırmızı renkte olsalar da zaman içerisinde daha az belirgin hale gelecektir. Ameliyatın 2. Haftasında silikon içeren iz azaltıcı kremler kullanılmaya başlanır ve 6 ay kullanılması önerilir. Bu kremler izin daha az kalması açısından oldukça faydalıdır.
Karın germe ameliyatı sonrası yine sarkıklık olur mu?
Cerrahi işlem sonrası normal aralıkta kilo alıp vermeler ki bunu 5-8 kilo olarak düşünelim; karın bölgesinde sarkıklık oluşmayacaktır. Ancak ciddi miktarda ve sık aralıklarla kilo alıp verme ya da gebelik gibi durumlarda karın bölgesinde tekrardan deformasyon meydana gelebilir.
ANAHTAR KELİMELER: karın germe ameliyatı istanbul, hamilelik sonrası karında sarkma, karın toparlama, karındaki çatlakların tedavisi