Burun Estetiği Ameliyatı
İnsanoğlu yaratıldığı günden beri güzelliğin peşinde olmuştur. Çağlar boyunca insanlar güzele sahip olmak için uğraşırken, son yüzyılda estetik cerrahide yaşanan baş döndürücü ilerlemeyle beraber insanlar artık sahip oldukları potansiyel güzelliklerini ortaya çıkarmanın peşine düşmüşlerdir. Dünya çapında en fazla yapılan estetik ameliyatın burun estetiği ameliyatı (rinoplasti) olmasının altında yatan gerçek burnun yüz güzelliğinin en temel belirleyicisi olmasıdır. Hiçbir estetik ameliyat yoktur ki insanın yüzünü rinoplasti kadar değiştirebilsin.
Estetik cerrahide güzellik bir bütün olarak değerlendirildiğinden, burun estetiğinde de amaçlanan yüz hatlarıyla uyumlu güzel bir burun ortaya çıkarmak olmalıdır. Bir yüzde çok güzel duran bir burun başka bir yüze yakışmayabilir. Ameliyatın planlanması aşamasında doktor ve hasta arasında bu detaylar konuşulmalı ve güzel bir burundan ziyade yüze yakışan güzel bir burun amaçlanmalıdır.
Burun Estetiği Kaç Yaşından İtibaren Yapılabilir?
Burada takvim yaşından daha çok fizyolojik yaş önemlidir. Boy uzamasının durmasından itibaren (bu bazen 16 yaşında da olabilir) rinoplasti ameliyatı yapılabilir.
Rinoplasti ameliyatında nefes almaya engel oluşturan hangi durumlar düzeltilebilir?
Nazal septum denilen yapı ön tarafta kıkırdak ve arka tarafta kemikten oluşur. Bu yapı, üzerinde bulunan mukoza ile beraber her iki burun boşluğunu birbirinden ayırır. Bu yapıdaki aşırı eğrilikler ve kırılmalar nefes darlığına neden olabilir.
Her iki burun deliğinde üçer adet konka dediğimiz (solunan havayı ısıtıp nemlendiren) ve halk arasında burun etleri olarak bilinen anatomik yapılar vardır. Konkalar alerji gibi nedenlere bağlı olarak büyüyebilirler ve havanın geçtiği alanı azaltarak nefes darlığına neden olabilirler.
Burun ameliyatında hem nazal septum eğrilikleri, hem de konka büyümesi kontrol edilerek hava yolu darlıklarını düzeltici girişimler yapılarak fonksiyonel bir burun estetiği gerçekleştirilmelidir.
Burun Ucunda Düşme Nedir ve Nasıl Önlenir?
Burun ameliyatında nazal septum denen yapıdan kıkırdak alınarak burun şekillendirmesinde kullanılır. Burun ucu ve burun sırtına konulan kıkırdaklar, rinoplasti ameliyatlarında burnu şekillendirmek ve burun yapısını güçlendirmek amacıyla yaygın kullanılırlar.
Kıkırdak grefti alınırken dikkatli olunmalı ve septumun üst ve ön kısmında burun ağırlığını taşıyacak kadar kıkırdak bırakılmalıdır. Geride sağlam kıkırdak bırakılması durumunda burun ucunda düşme ya da burun sırtında çökme gibi durumlarla karşılaşılmayacaktır.
Burun Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Burun ameliyatları ortalama 1,5-2 saat sürer. Bu süre revizyon ya da sekonder rinoplasti gibi vakalarda uzarken, sadece burun ucu yapılan ameliyatlarda ise ameliyat süresi kısalacaktır.
Ameliyattan Sonrası Hemen Eve Gidebilir miyim?
Genel anestezi ile yapılan tüm ameliyatlarda 1 gece hastanede kalınması önerilmektedir. Bu anesteziye ya da ameliyata bağlı meydana gelebilecek komplikasyonları zamanında fark edip önlemek açısından önemlidir. Bununla beraber hastalarımız ameliyat sonrası 6 saat geçtikten sonra isterlerse taburcu edilebilirler.
Burun Estetiği Sonrasında Neden Buz Uygulaması Yapılır?
Rinoplasti ameliyatı tıpkı diğer ameliyatlar gibi vücutta inflamasyon ve travmaya cevap dediğimiz bir dizi olayı tetikler. Bu cevap sonrasında damarlarda geçirgenlik artışı olmakta buna bağlı ise şişlik ve morluk artmaktadır. Ameliyat sonrası ilk 24 saatte yapılacak buz uygulaması ile şişlik ve morluk en az seviyede tutulabilir.
Rinoplasti Sonrası Yüzde Şişme ve Morarma çok Olur mu?
Ameliyat sonrası oluşacak morluk ve şişlikle ilgili en belirleyici durum kişinin deri yapısı, kemik kırma işlemi yapılıp yapılmayacağı, ameliyat süresi ve vücudun ameliyat travmasına vereceği yanıttır. Bazı hastalarda morarma ve şişlik çok az olurken bazı hastalarda ise belirgin olarak görülebilir.
Rinoplasti sonrası ne zaman banyo yapabilirim?
Ameliyatın sonunda burnunuzun üstüne bant yapıştırılıp onun üstüne de termoplastik atel (alçı) uygulanır. Alçı konulmasında amaç burnun şişmesini önlemek ve burnu darbelerden koruyarak şeklinin bozulmasına engel olmaktır. Bu alçı ve bantlar doktorunuzun tercihine göre 5-7 gün sonra alınır.
Termoplastik atel alınana kadar yüze su değmemesi gerekir çünkü su ile temas alçının kalkmasına neden olur. Bu süreçte kişi yüzüne su değmeyecek şekilde başını geriye atarak saçlarını ve boynundan aşağısını yıkayabilir. Alçı alındıktan sonra ise, yüze su değecek şekilde banyo yapılmasına izin verilir. Banyoda buhar olmaması ve suyun ılık olması dikkat edilecek diğer hususlardandır.
Rinoplasti ameliyatı sonrası ne zaman gözlük kullanabilirim?
Burnunuzda kemik kırma işlemi yapılmışsa gözlük takılması için geçmesi gereken süre ortalama 2,5 aydır.
Burnum tam şeklini ne zaman alır?
Burun ameliyatında alçı çıkarıldığında burnunuz şiş olarak çıkacaktır. Burnun daraltılmasının amaçlandığı bazı hastalardaysa burun alçısı sıkıca bastırılarak yapılır ve parmakların izi alçı açılınca burun üstünde gözükür. Haftalar içerisinde ödemin atılmasına bağlı olarak bu durum kendiliğinden düzelir.
Burun şekli büyük oranda ilk 6 haftada ortaya çıkar. Tam olarak şeklinin ortaya çıkması 6 ayı bulurken, kalın ve yağlı deriye sahip hastalarda bir yıla kadar uzayabilmektedir.
ANAHTAR KELİMELER: en iyi burun estetiği, istanbul burun estetiği, istanbul burun ameliyatı, ideal burun, en iyi burun yapan doktor, burun ucu düşmesi, meşhur burun doktorları